Vijf vrijheden

Wij geloven erin dat, wanneer we de koe meer vrijheid geven we ook meer vrijheid terug krijgen. En een vrije koe is een blije koe. Dit doen we door onze koeien de ‘vijf vrijheden’ te geven.

  1. Vrijheid van melken: Onze koeien kunnen zich 24 uur per dg vrijwillig laten melken door melkrobots. Gemiddeld bezoeken ze de robots zeven keer per dag, waarvan ze zich drie keer laten melken.
  2. Vrijheid van vreten: Een koe heeft stiekem wat autistische trekjes. Ze doet het liefst elke dag hetzelfde, op hetzelfde moment. Omdat elke koe haar eigen routine heeft, mag ze zelf bepalen wanneer ze gaat vreten. Dit kan doordat wij ervoor zorgen dat er altijd vers voer ligt. Onze robots zorgen ervoor dat hun bordje netjes bij gepoetst wordt.
  3. Vrijheid van liggen: Zelfs in haar liggedrag heeft een koe routine. Vaak liggen koeien op ongeveer dezelfde plek, langs dezelfde buurvrouw waarmee ze samen zijn opgegroeid. Onze koeien liggen in de stal op speciale zachte matrassen met voldoende ruimte om lekker uit te buiken en te herkauwen.
  4. Vrijheid van de weide: Wanneer onze koeien de melkrobot verlaten mogen ze zelf kiezen wat ze willen. Vind ze het vandaag aangenamer binnen of gaat ze lekker het weide-terras op. We zien dat de meeste koeien met de schemer naar buiten gaan en zodra de zon weer opkomt ze weer naar binnen komen.
  5. Vrijheid van gemeenschap: Niet alleen de dames hebben het bij ons goed, maar de heren wellicht ook. In de kudde lopen een aantal stieren vrij rond. Je kunt deze herkennen aan het geklingel van hun Zwitserse koebel. Het echte Zwitser-leven gevoel heerst hier. Wanneer de koe er klaar voor is word zij bevrucht door een van onze stieren.